Colnago

Geschiedenis

Colnago is de naam van een Italiaans fietsmerk. Het werd opgericht door oud-wielrenner Ernesto Colnago.
In 1932 wordt Ernesto Colnago geboren in een boeren familie op 9 februari in Cambiago, een klein landelijk dorpje in Noord Italiё, niet ver van Milaan.
Zes jaar later krijgt hij van zijn ouders zijn eerste fiets.
In 1945 begint Ernesto als las-assistent bij Gloria, een in Milaan gebaseerde fiets fabrikant. Niet lang daarna begint hij te racefietsen.

In 1949 begint zijn wielercarrière en boekt zijn eerste succes als wielrenner in de Coppa Gabellini race.
Ernesto Colnago breekt in 1951 zijn been bij een ongeluk en wordt gedwongen om te rusten voor 50 dagen. Hij begint wielen te bouwen voor Gloria thuis en beseft dat hij alleen iets wil opstarten.

1954, wordt dan de eerste Colnago fiets gebouwd voor het Nivea team, de jaren daar op zal hij nog voor andere ploegen monteur zijn. In 1970 wordt het huidige embleem ontworpen, het logo herdenkt de bloei van de lente bloemen in Sanremo en Ernesto Colnago's ambitie om "een aas in de wielersport" te Colnago Logozijn.

Colnago ontmoet Ferrari in 1986, een enthousiaste Enzo Ferrari vertelt hem “Je wilt met kool­stofvezel werken. Dat is een goed idee. Het is de toekomst.” Een jaar later wordt in samenwerking met Ferrari Engineering de eerste concept fiets, met kool­stofvezel buizen gemaakt.

Terwijl in 1995 andere teams experimenteren met mountainbiketechnologie, blijft Colnago bij zijn principes en levert C40 fietsen met Precisa rechte vorken aan Mapei en dit met groot succes.

Colnago wordt in 2005 de eerste en enige Italiaanse fietsbouwer die zich aansluit bij het A-Team, de vertegenwoordigende organisatie van wereld's top fietsbedrijven. 
De EPS is het stevigste lugged composietframe ooit van Colnago, naast de EPS, lanceert Colnago in 2008 de zelfdragende CX-1, een ultralicht en stevig frame.

Colnago M10sCalnago M10s

in 2012 vierde Colnago zijn 80 jarige jubileum.
Ernesto Colnago werd 80 op 8 februari en het bedrijf vierde zijn leven van innovatieve fietsontwerp en liefde voor het fietsen met de speciale C59 Ottanta fiets. Slechts 80 exemplaren van de fiets werden gemaakt en het werden meteen een collector's items.De C59 Ottanta heeft een prachtig gouden afwerking en is uitgerust met de aller beste kool­stofvezel onderdelen, waaronder een Campagnolo Super Record EPS 11 elektronische groepset.. 

Colnago bracht een nieuw tijdperk in het fietsontwerp en introduceerde een nieuw niveau van remprestaties en veiligheid door het creёren van de Colnago C59 Schijffiets. De Colnago C59 Disc is een hoge prestatie racefiets uitgerust met volledige hydraulische voor- en achter remmen. Het frame en de vorken zijn speciaal ontworpen voor het nieuwe remsysteem, wat het een perfecte balans tussen racefiets prestaties en remcontrole biedt.