Koga

 
Koga B.V. wordt opgericht1974
KOGA B.V. WORDT OPGERICHT

In 1974 komt er meer tijd voor vrijetijdsbesteding door de komst van een verkorte werkweek. Om op deze trend in te spelen wordt Koga als nieuwe speler op de markt geïntroduceerd. Andries Gaastra, voormalig verkoopdirecteur bij Batavus begon met Koga B.V. toen vader Gerrit het bedrijf Batavus verkocht. Hij voegde de eerste letters van de achternaam van zijn vrouw Marion Kowallik samen met die van zijn eigen achternaam tot de merknaam Koga.

 

Als doel stelde Gaastra een exclusieve lijn lichtgewicht fietsen op de markt te brengen. De allereerste Koga assembleerde Andries Gaastra in zijn woonhuis in Oranjewoud nabij Heerenveen. Al snel kiest Gaastra ervoor om activiteiten uit te besteden om exclusiviteitwensen te vervullen. Als Koga importeur wordt van Shimano onderdelen ontstaat er een netwerk met andere Japanse fietsproducenten. Zo ook met Miyata, een bedrijf dat op dat moment al 80 jaar fietsframes produceert. Tot 2010 werden er frames door Miyata geproduceerd en heeft de merknaam als toevoeging Miyata gedragen.

Succes voor IJsboerke Koga Miyata ploeg1980
SUCCES VOOR IJSBOERKE KOGA MIYATA PLOEG

De Tour de France van 1980 was een groot succes voor de IJsboerke Koga Miyata ploeg. De renner Rudi Pevenage won de tweede etappe over 276 km van Frankfurt naar Metz. Na afloop van deze etappe mocht hij de gele truiaantrekken. 

 

Hij reed vervolgens nog 9 dagen in de gele trui. Daarna wisselde hij de gele trui in voor degroene trui en won hij het puntenklassement. Pevenage (de rosse van Moerbeke) had in Parijs 41 punten voorsprong op de Ier Seán Kelly.

Sponsoring van profploeg "Capri Sonne"1981
SPONSORING VAN PROFPLOEG "CAPRI SONNE"

Van links naar rechts: Hans van Vliet, Gerrit van Gestel, Ludo Delcroix, Uwe Bolten, Theo de Rooij, Ludwig Wijnands, Peter Winnen, Rudi Pevenage, Daniël Willems, Eric van de Wiele, Ronny Claes, Guido van Sweevelt, Jos Jacobs, Willy de Geest, Pol Verschuere, Marc Demeyer, Walter Godevroot.

Koga moet stoppen met sponsoractiviteiten1982
KOGA MOET STOPPEN MET SPONSORACTIVITEITEN

Door de economische crisis worden luxe fietsen als eerste getroffen. Koga Miyata leidt hierdoor zwaar financieel verlies en moet tijdelijk stoppen met de sponsoring van wielerploegen. 

Greg Herbold wereldkampioen Downhill1990
GREG HERBOLD WERELDKAMPIOEN DOWNHILL

De door Koga gesponsorde Amerikaan Greg Herbold wordt Wereldkampioen Downhill-fietsen tijdens het eerste UCI DH – DownHill Championship in Durango, Colorado. Herbolds rijdt op de Koga Ridgerunner. 

1990: Style 2000 Fiets van het Jaar:
De Style 2000 wordt verkozen tot Fiets van het Jaar. Innovatief aan deze fiets is de kettingkast waar alle tandwielen en de derailleur in weggewerkt zijn. 

Luc Roosen wint Tour de Suisse 19911991
LUC ROOSEN WINT TOUR DE SUISSE 1991

Luc Roosen wint Tour de Suisse 1991 op een Koga in de Tulip ploeg.

Koga ondergebracht onder Accell-Holding1998
KOGA ONDERGEBRACHT ONDER ACCELL-HOLDING

De Atag-holding splitst de verwarmings- en fietsendivisie op om de winsten nauwkeurig per sector te kunnen presenteren. Koga wordt hierdoor ondergebracht in een nieuwe holding: Accell. Een goede beslissing blijkt als Atag nog geen jaar later grote verliezen boekt.

Spelen Athene: van Moorsel goud, Bos zilver2004
SPELEN ATHENE: VAN MOORSEL GOUD, BOS ZILVER

Leontien Zijlaard van Moorsel behaalt vier jaar na de Olympische Spelen in Sydney haar vierde Olympische titel (tijdrit op de weg) en een bronzen medaille (3 km achtervolging op de baan).

 

Theo Bos wordt winnaar van Olympisch zilver op de sprint. Het is de eerste sprintmedaille voor Nederland sinds 1936.

Koga testcentrum2007
KOGA TESTCENTRUM

Koga opent een nieuw kwaliteit- en testcentrum, waar met behulp van meer dan 20 testmachines onderdelen en frames getest worden. “Dat we zoveel tijd, geld en zorg besteden aan het testen van onze onderdelen en complete fietsen, heeft alles te maken met de Koga visie op kwaliteit,” zegt algemeen directeur Wouter Jager. “We kunnen en willen niet afgaan op wat onderdelenleveranciers ons over de kwaliteit van hun producten voorhouden. Zelf testen en zelf vaststellen of wat we van ze geleverd krijgen ook aan onze standaarden voldoet, daar gaat het om.

KOGA monteurs ontwerpen eigen werkplekken2009
KOGA MONTEURS ONTWERPEN EIGEN WERKPLEKKEN

De nieuwe werkplekken worden door Koga’s eigen monteurs ontwikkeld, conform de ARBO-wetgeving. Het doel is om te voorzien in de behoefte aan gemak en werkverlichting. Zo hebben de monteurs met de komst van de plekken alle benodigde materialen gestructureerd om zich heen, waardoor er minder gereikt en gezocht hoeft te worden. Nieuw aan de werkplekken is ook de lift die ervoor zorgt dat de fietsen niet meer opgetild hoeven te worden. Daarnaast zijn er anti-vermoeidheidsmatten aangebracht, die resulteren in een hogere mate van loopcomfort. De speciale daglichtlampen projecteren een natuurlijke lichtbundel. Hierdoor blijven de monteurs alert en raken ze minder snel vermoeid!

Tour de France2009
TOUR DE FRANCE

Terugkeer in de Tour de France met de Skil-Shimano ploeg bestaande uit: Thierry Hupond, Cyril Lemoine, Jonathan Hivert, Simon Geschke, Fumiyuki Beppu, Piet Rooijakkers, Albert Timmer, Koen de Kort en Kenny van Hummel. 
Iwan Spekenbrik is manager van het team, ploegleiders zijn Rudie Kemna en Merijn Zeeman. 

40 jaar jubileum fiets2014
40 JAAR JUBILEUM FIETS

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het merk KOGA wordt een gelimiteerde serie van 40 lichtgewicht racefietsen op de markt gebracht. Elke fiets is gebouwd door een toegewijde monteur met gebruik van uitsluitend premium componenten. Deze exclusieve fietsen zijn voorzien van een genummerde badge en worden geleverd met een certificaat van echtheid.

Sponsoring van wielerploeg "IJsboerke"1977
SPONSORING VAN WIELERPLOEG "IJSBOERKE"

Koga Miyata start met de sponsoring van wielerploeg “IJsboerke”. De onderstaande foto dateert uit het jaar 1980. Alle renners die destijds deel uitmaakten van het IJsboerke-Koga-Miyata-Warncke team reden op een Fullpro-L of Fullpro fiets in OM uitvoering. 
 

Links boven: Jos van de Poel, Ludo Delcroix, Marc Demeyer, Ronny Claes, Jos Jacobs, Guido van Sweevelt. 
2e Rij: Hans van Vliet, Walter Godefroot, Dirk Wayenberg, Pol Verschuere, Ludo Peeters, Rudi Pevenage, Gery Verlinden, Eric van den Wiele, Staf van Roosbroeck, Jos Janssens, Willy de Geest. 
3e Rij: Andre Dierickx, Ludwig Wijnands, Rudi Colman, Willy de Geest. 
Vooraan: Uwe Bolten, Daniël Willems, Theo de Rooy.

Introductie van toerfietsen1980
INTRODUCTIE VAN TOERFIETSEN

Koga Miyata’s focus gaat verder dan alleen racefietsen. Het assortiment wordt uitgebreid met toerfietsen waaronder de Road Runner Mixed:

Etappezege Alpe d'Huez door Peter Winnen1981
ETAPPEZEGE ALPE D'HUEZ DOOR PETER WINNEN

Peter Winnen wint de Tour de France etappe naar de Alpe d’Huez op een Koga Miyata. 

 

De winnende Tourfiets van Peter Winnen werd pas de ochtend van de etappe naar de Alpe d’Huez bij team Capri Sonne afgeleverd. De speciale, nog lichtere versie van de teamfiets was namelijk pas de dag ervoor gereed en werd door Koga monteur Aart Boer hoogstpersoonlijk door de nacht naar de start van de etappe naar de Alpe d’Huez gebracht. Enkele rijders besloten ter plekke om te kiezen voor de nieuwe teamfiets. Eén van de renners was Peter Winnen die tevens de witte trui won. 

Introductie mountainbikes1986
INTRODUCTIE MOUNTAINBIKES

Introductie mountainbikes: Als reactie op de mountainbike rage in Amerika wordt Koga Miyata in 1986 de eerste producent van mountainbikes in Europa.


Wegens stijging van de Yen wordt de behoefte aan een onafhankelijk product groter. Koga Miyata ziet kansen om haar marktaandeel te vergroten en lanceert een tweede merk: Giant. In 1988 wordt Giant verkocht wegens concurrentie met het eigen merk.


Oprichter Andries Gaastra wordt verkozen tot ondernemer van het jaar.

 

 

Sponsoring van de Tulip profploeg1991
SPONSORING VAN DE TULIP PROFPLOEG

Koga start met de sponsoring van de Tulip profploeg met Adri van der Poel als kopman die later veelvuldig wereldkampioen veldrijden wordt. 

Links boven: Rudy Patry, Tom Desmet, Roland Liboton, Adrie Kools, Joe Parkin, Stephan van Leeuwe, Kurt Onclin. 
Midden: Rudy Rogiers, Olaf Jentzsch, Johan Remels, Jacques van der Poel. Onder: Peter Pieters, Adri van der Poel, Ronny van Holen, Allan Peiper, Luc Roosen, Filip van Vooren, Michel Zanoli. 
Gehurkt: Ludo Voeten (team manager), Colin Sturgess, Dietmar Hauer, Johnny Dauwe, Jim van de Laer.
In de auto: José de Cauwer (Directeur Sportif).

Koga Miyata overgenomen door Atag-Holding1992
KOGA MIYATA OVERGENOMEN DOOR ATAG-HOLDING

Koga wordt verkocht aan de Atag-holding die voorheen enkel bestond uit een verwarmingsdivisie. Gaastra verlaat Koga en Co Rijcken die al vanaf het begin aan het bedrijf verbonden is, neemt de leiding over. Door de groei van het bedrijf komt Gaastra minder aan productontwikkeling toe, daar waar hij het meest in geïnteresseerd is. Gaastra blijft als adviseur bij Koga betrokken en zal nog invloed uitoefenen op ontwerpgebied. 

Leontien van Moorsel 3x goud2000
LEONTIEN VAN MOORSEL 3X GOUD

Leontien Zijlaard-van Moorsel behaalt tijdens de Olympische Spelen in Sydney 3 gouden medailles (achtervolging op de baan, tijdrit op de weg en de wegwedstrijd) en een zilveren plak (puntenkoers op de baan). Bovendien rijdt van Moorsel op de 3 km individuele achtervolging op de baan een nieuw Wereldrecord. 

Tijdens de Tour de France en de Olympische Spelen in Sydney sponsort Koga-Miyata het Farmfrites profteam.

Ontstaan van Koga Signature2006
ONTSTAAN VAN KOGA SIGNATURE

Of het nu gaat om een trekkingbike, een toer- of sportieve fiets, met Koga Signature kan iedereen zijn of haar Koga fiets persoonlijk samenstellen, overal en op elk moment. De fietsconfigurator op de website biedt de mogelijkheid om stap-voor-stap uw droomfiets te ontwerpen. De fiets wordt vervolgens volledig met de hand opgebouwd. Bovendien kunt u er voor kiezen om uw naam op het frame te vereeuwigen, als werkelijk signatuur op uw eigen maatfiets.

Marianne Vos goud op spelen Beijing2008
MARIANNE VOS GOUD OP SPELEN BEIJING

Marianne Vos wint Olympisch goud op de puntenkoers tijdens de Olympische Spelen in Beijing. Speciaal voor de Olympische Spelen van 2008 ontwikkelt Koga voor Bos, Vos en de overige renners van de Nederlandse kernploeg het unieke Kimera baanframe.

Nieuwe merknaam: alleen nog Koga2010
NIEUWE MERKNAAM: ALLEEN NOG KOGA

Merknaam wordt veranderd in Koga nu de frames niet meer bij Miyata geproduceerd worden. Kort en krachtig, zoals in 1974 als bedrijfsnaam gedeponeerd. 

Teun Mulder brons op Olympische Spelen London2012
TEUN MULDER BRONS OP OLYMPISCHE SPELEN LONDON

Teun Mulder wint een bronzen medaille op de Olympische Spelen in London